Przepis na zielony krem warzywny

zielony krem warzywny
zielony krem warzywny

Przepis na pyszny krem warzywny

W tą sobotę kolejna okazja do świętowania, ale też motywacja do zadbania o siebie – ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA.
Nie bez powodu w dzisiejszym przepisie górą są warzywa. Codziennie powinniśmy jeść MINIMUM 400 g warzyw
i owoców, w tym WIĘKSZOŚĆ powinny stanowić warzywa, a nie owoce! Mamy dziś dla Was przepis na zielony krem warzywny 😉

Pamiętajmy, im więcej warzyw i owoców w naszej diecie, tym lepiej (ale ciągle pamiętajmy o proporcji: 3/4 warzywa tylko 1/4 owoce). Wysokie spożycie warzyw i owoców zmniejsza ryzyko między innymi nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, miażdżycy, zawału serca.
Robi wrażenie, nie? Aż chce się już sięgnąć po chrupiącą marchewkę czy paprykę.

Jak w ogóle wykorzystać warzywa w przepisach? Zupy krem to idealna propozycja. Robi się je szybko, są smaczne i wyglądają też niczego sobie. Dodając do nich pestki dyni czy też nasiona slonecznika, posypując świeżą zieleniną: szczypiorkiem czy też natką pietruszki – uzyskujemy danie godne Dnia Zdrowia. U nas pojawiła się zupa krem z cukinii z uprażonymi pestkami dyni
Wiosna za oknami to czemu nie wiosna na talerzu?

Aby przygotować krem warzywny potrzebujesz:

– 1 marchewkę,
– 1 pietruszkę,
– kawałek selera,
– 2 ziemniaki,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 cebulę,
– 1 łyżkę oleju rzepakowego,
– pęczek koperku,
– ok. 4-5 łyżek uprażonych pestek dyni.

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę, pietruszkę, seler zalej lekko posoloną wodą
(3-4 szklanki) i gotuj do miękkości warzyw. (Możesz dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz)
2. Pokrojoną cukinie, ziemniaki i cebulę w kosteczkę podsmaż wraz z łyżką oleju rzepakowego.
3. Dodawaj stopniowo wywar i duś warzywa do miękkości.(jeżeli chcemy zupę bardziej gęstą możemy zmniejszyć ilość wody do wywaru)
4. Wszystko zblenduj na gładką masę – dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przypraw według gustu (możesz również zblendować ugotowane warzywa z wywaru)
4. Pestki dyni podsmaż na suchej rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej) i posyp nią porcję zupy krem. Posyp również posiekanym koperkiem.
6. Przed podaniem możesz również udekorować jogurtem naturalnym.
SMACZNEGO

1 porcja zupy krem z pestkami dyni zawiera:
kcal: 283,8 kcal
białko: 9,6 g
tłuszcz: 16,9 g
węglowodany (bez błonnika): 20,1 g
błonnik: 7,7 g

Więcej dietetycznych newsów znajdziecie na stronie autora tekstu: Od Poniedziałku

Zobacz, też dlaczego warto w swoją rutynę treningową wprowadzić dobrą rozgrzewkę: [LINK]

Share

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *